Stomen - Chemisch reinigen

Ook chemisch reinigen valt onder de dienstverlening van De Washand

Chemisch reinigen is beter bekend onder de populaire term ‘stomen’. We merken dat dit vaak voor verwarring zorgt, omdat mensen denken dat deze reinigingsmethode iets met stoom te maken heeft. Zijdelings klopt dit ook wel, omdat voor het afwerken van de kleding, net zoals bij uw strijkijzer thuis, stoom wordt gebruikt.

Het reinigingsproces zelf lijkt eigenlijk nog het meest op wassen. Alleen wordt er niet in water gewassen, maar in een oplosmiddel. Dit klinkt milieuonvriendelijk, maar niets is minder waar. Een chemischreinigingsmachine is een volledig ’gesloten’ systeem. Dit betekent dat de vloeistof keer op keer wordt gereinigd en gedistilleerd. Het vuil wordt in (bijna) vaste vorm afgevoerd naar speciaal daarvoor uitgeruste bedrijven.

Chemisch reinigen is geen wondermiddel. In tegendeel zelfs. Kleding wordt eigenlijk maar om twee redenen chemisch gereinigd.

1. De stofsamenstelling of confectiemethode verdraagt geen water

2. De vervuiling is hoofdzakelijk ‘vet’ van aard.

Oplosmiddelen weten hier goed raad mee. Water gedragen vlekken laten zich juist moeilijk verwijderen in het proces. Ook heeft ‘gestoomde’ kleding niet de specifieke frisse geur van gewassen kleding.